zondag 26 september 2010

Gigantische zonne-uitbarsting in 2013 kan aarde in chaos storten

Amplify’d from www.gva.be


Gigantische zonne-uitbarsting in 2013 kan aarde in chaos storten

gigantische zonne uitbarsting in 2013 kan aarde in chaos storten



21/09


Het gevaar dat een gigantische zonnestorm de energiehuishouding en elektrische infrastructuur op aarde volledig in de war stuurt is niet denkbeeldig. De Britse minister voor landsverdediging Liam Fox hield daarover maandag in Londen een speciaal noodoverleg.



De zonne-activiteit zal in 2013 immers een hoogtepunt bereiken omdat de zon dan op haar top in een 11-jarige cyclus komt. Wetenschappers houden terdege rekening met een uitbarsting die energienetwerken ontwricht, communicatiesystemen - het internet wellicht nog het snelst - platlegt, vliegtuigen aan de grond houdt en de voedselbevoorrading in het gedrang brengt. Ook huishoudtoestellen zoals diepvriezers en gps-systemen zouden niet meer te vertrouwen zijn.

Bij een gigantische zonne-uitbarsting in 1859 werden de telegraaflijnen in Europa en de Verenigde Staten verbrand, kleurde de hemel over twee derden van het aardoppervlak bloedrood en werd verschrikkelijk veel averij aangericht. Er zijn verhalen bekend van mijnwerkers en arbeiders die in het midden van de nacht aan hun ontbijt begonnen omdat ze dachten dat het ochtend was.

Verbrande telegraaflijnen

Dergelijke uitbarstingen komen eens om de honderd jaar voor. Een kleinere zonne-uitbarsting in 1989 legde energiebedrijven in het Canadese Quebec volledig lam.

Liam Fox vertelde de aanwezigen in Londen dat een uitbarsting zoals die van 1859 nu "onbecijferbaar" veel schade zou aanrichten en riep de wetenschap op om een verdedigingsstrategie te ontwikkelen.

Avi Schnurr, een voormalig veiligheisadviseur voor de VS, maant aan tot vooruitziendheid: "Een geomagnetische storm kan hele naties ontredderen. We mogen niet wachten op dergelijke ramp om actie te ondernemen"

Read more at www.gva.be
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten