zondag 28 november 2010

Diplomatieke post VS op straat door Wikileaks

Klokkenluiderswebsite WikiLeaks heeft via internationale media documenten vrijgegeven over het diplomatieke verkeer tussen Washington en de Amerikaanse ambassades wereldwijd. De Embassy Files verschenen op de website van onder meer The New York Times en The Guardian.
Enkele belangrijke conclusies:
•Arabische leiders drongen aan op een aanval op Iran
•Amerikaanse functionarissen hebben de opdracht gekregen om de VN te bespioneren
•De Iraanse president Ahmadinejad wordt vergeleken met Hitler. Iran heeft hoogwaardige raketten gekocht van Noord-Korea die West-Europa kunnen bereiken
•De Russische president Poetin heeft banden met de georganiseerde misdaad
•Saudi-Arabië blijft een belangrijke sponsor van terreurgroepen als al-Qaida
•China heeft geprobeerd om Amerikaanse computernetwerken te saboteren en zoekmachine Google plat te leggen
Kort na de publicatie kwam het Witte Huis al met een afkeurende reactie. De publicatie werd "roekeloos en gevaarlijk" genoemd. De Amerikaanse regering deed er de afgelopen week alles aan om de publicatie tegen te gaan. Vanochtend nog werd een brief vrijgegeven die gericht was aan WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Hem werd te verstaan gegeven dat hij de Amerikaanse wet overtreedt en met de openbaarmaking van de documenten mensenlevens in gevaar brengt.

Geen topgeheim
Voorafgaand aan de publicatie in de kranten en tijdschriften was al gelekt dat de Embassy Files 251.287 berichten en 8000 documenten omvatten. Eén bericht zou uit 1966stammen, de meeste zijn van na 2004. Verder komen 9005 documenten uit de eerste twee maanden van dit jaar.

Geen van de berichten in de Embassy Files zou de kwalificatie 'topgeheim' hebben. Wel komt het gewone 'geheim' voor. Veertig procent van de documenten heeft de kwalificatie 'vertrouwelijk'. De helft heeft geen kwalificatie.

De website van WikiLeaks is momenteel slecht bereikbaar, volgens Wikileaks als gevolg van een zogenoemde 'Distributed Denial of Service-attack', een aanval van buitenaf om de site plat te leggen. De twitter-feed van WikiLeaks werkt wel.

Nederland
Volgens WikiLeaks zijn er 3021 berichten uit Nederland afkomstig, meldt Der Spiegel. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld belangrijkere hoofdsteden als Londen of Berlijn. In totaal gaat het om 3021 berichten. Wikileaks wist de hand te leggen op 45 geheime documenten (niet voor buitenlanders). In 2006 werden de meeste berichten uitgewisseld, zij het dat die ongeklassificeerd waren.

Bron: NOS

HP/De Tijd beschikt inmiddels over een memo waarin verslag wordt gedaan van een gesprek - een week voordat Maxime Verhagen minister van Buitenlandse Zaken wordt - tussen Verhagen en de inmiddels overleden Amerikaanse ambassadeur Roland Arnall. Wat blijkt: Verhagen is voor toetreding van Turkije tot de Europese Unie, had verwacht dat de Amerikanen Iran zouden aanvallen in plaats van Irak én hij mag graag met de camper door de VS reizen. "Verhagen's effort to reach out to us so early in the game strongly suggests that he will be a solid and effective friend in the Balkenende IV cabinet."
Read more at mijnstempagina.blogspot.com
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten